Ananas
Ananas (Ananas jadalny) pochodzi z południowej części Brazylii i Paragwaju.

Jego nazwa naukowa, ananas, wywodzi się z brazylijskich języków tupi i oznacza „owoc o silnym zapachu”.

Tuż po bananie jest najczęściej spożywanym w Europie owocem tropikalnym, a swój sukces zawdzięcza właściwościom odżywczym oraz swemu charakterystycznemu smakowi i nieskończonej ilości zastosowań w koktajlach oraz daniach kuchni etnicznej. 


Aby móc się nim lepiej delektować, owoc należy pozostawić w temperaturze pokojowej i przechowywać w lodówce dopiero po umyciu i przecięciu. Ananas Chiquita dostępny jest przez cały rok i można go przyrządzać w formie soku lub zwyczajnie zjeść na zakończenie posiłku.

Jak pokroić ananasa?

Gotowy w dwie minuty:

15'': odciąć
podstawę ananasa i pióropusz z liśćmi
30'': obrać ze skórki
45''
 usunąć twardy rdzeń
60'' pokroić na podłużne ćwiartki, a później na plasterki
Wartość energetyczna (kcal) 49   Witaminy     Składniki mineralne (mg)  
Białka (g) 0.5  
A (mg)
56  
Wapń
7
Tłuszcze (g) 0.2  
C (mg)
36.2  
Żelazo
0.37
Węglowodany (g) 12.63        
Magnez
14
w tym cukry 8        
Potas
0.26
Błonnik (g) 1.2        
Sod
1
* wartość dla 100g produktu