Bananowe Babeczki Z Czekoladą I Orzechami Laskowymi
45 min. / 4 osoby
Rozgrzać piekarnik do 180°C i posmarować masłem 8 foremek. W małym naczyniu roztopić masło w kąpieli wodnej. Gdy już się roztopi, zdjąć z ognia i lekko schłodzić, a następnie, cały czas ubijając, dodać cukier rafinowany, jajka, rozgniecionego banana oraz wanilię.
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać posiekane orzechy laskowe i połączyć z uzyskaną wcześniej masą.  Przesiać mąkę pszenną oraz ¾ mąki kokosowej, cynamon, drożdże, a następnie dodać sól. Ciągle ubijając, połączyć obie mieszanki i tak uzyskane ciasto przelać do foremek. W misce przygotować masę złożoną z cukru trzcinowego, pozostałej części mąki kokosowej i wrzątku, a następnie  rozlać ją równomiernie na cieście w foremkach. Wstawić do piekarnika na 25–30 minut, aż babeczki staną się chrupiące przy brzegach, a miękkie w środku. Zostawić do przestygnięcia przez 15 minut i posypać cukrem pudrem. Podawać ciepłe.

Składniki:
  • 1 dojrzały i rozgnieciony banan Chiquita 
  • 80 g miękkiej czekolady
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 9 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 9 łyżek mąki kokosowej lub pszennej z odrobiną wiórków kokosowych
  • 1 szczypta mielonego cynamonu 
  • 1 łyżeczka drożdży w proszku
  • 6 łyżek cukru trzcinowego 
  • 1 filiżana wrzątku
  • 120 g prażonych orzechów laskowych
  • cukier puder do posypania
  • 60 g masła
  • 9 łyżek cukru rafinwanego
  • 2 jajka
  • szczypta soli