Kiwi
Kiwi (Aktinidia smakowita) wywodzi się z południowych Chin, ale jego produkcja w celach handlowych zapoczątkowana została w Nowej Zelandii w latach trzydziestych ubiegłego stulecia.

Do dnia dzisiejszego owoc ten uznawany jest za narodowy produkt tego kraju, choć Włochy stały się jego największym producentem w skali światowej. Istnieje ponad 50 odmian kiwi. Obecnie najbardziej rozpowszechnioną jest Hayward.

Kiwi Chiquita podlega rygorystycznej selekcji na bazie wysokich standardów jakościowych. Swój kwaskowaty smak zawdzięcza dużej zawartości witaminy C (40 - 50 mg / 100g), a zabawny i dekoracyjny wygląd sprawiają, iż jest niezastąpione w przygotowywaniu ciast i sałatek owocowych.


Ponieważ światowa produkcja zapoczątkowana została na obu półkulach, kiwi Chiquita dostępne są przez cały rok.

  • Kiwi nie należy przechowywać z innymi produktami, takimi jak na przykład jabłka, które wydzielają etylen. Gaz etylenowy przyspiesza dojrzewanie kiwi.
Wartość energetyczna (kcal) 60   Witaminy     Składniki mineralne (mg)  
Białka (g) 1.14  
A (mg)
87  
Wapń
34
Tłuszcze (g) 0.52  
C (mg)
92.7  
Żelazo
0.31
Węglowodany (g) 14.66        
Magnez
17
w tym cukry 8.99        
Potas
312
Błonnik (g) 3.4        
Sód
3
           
Fosfor
34
* wartość dla 100g produktu