Sałatka z bananem i wędzonym indykiem
20 min. / 3 osoby

Umyć sałatę w zimnej wodzie. Pokroić tosty na kostki 1 cm x 1 cm. Rozgrzać oliwę na patelni. Dodać kostki chleba tostowego i orzechy włoskie i smażyć do czasu, aż nabiorą brązowo-złotego koloru. Pokroić szczypior na małe kawałki i drobno posiekać natkę. Zrobić delikatny dressing sałatkowy z jogurtu, octu, oliwy z oliwek, soli, pieprzu i ziół. Piersi z indyka pokroić na kawałki, a obrane banany – na plasterki. Zmieszać banany z sałatą, orzechami włoskimi, grzankami i piersiami z indyka. Podawać razem z sałatą na talerzu i dressingiem jogurtowym.

Składniki:
  • 4  banany Chiquita
  • 300 g sałaty
  • 3 plasterki chleba tostowego
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 50 g  orzechów włoskich
  • 200 g zimnych wędzonych piersi z indyka, pokrojonych na kawałki
  • 1 pęczek szczypioru
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 200 g chudego jogurtu
  • 3 łyżki stołowe białego octu winnego
  • 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • sól, pieprz