Tiramisu bananowe
30 min. / 8 osoby

Delikatnie wymieszać w misce serek homogenizowany, mascarpone, rum i połowę cukru. Resztę cukru dodać do gorącego espresso. Do tego dolać likier i odstawić do ostygnięcia. Zanurzyć biszkopty w mieszance kawowo- -likierowej. Ułożyć z nich jedną warstwę w głębokiej blasze. Na niej umieścić warstwę kremu. Na kremowej podstawie ułożyć plasterki bananów. Powtórzyć te same czynności. Na końcu ułożyć warstwę kremu, posypać wierzch grubą warstwą kakao. Wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc.

Składniki:
  • 4 banany Chiquita w plastrach
  • 400 g niskotłuszczowego serka homogenizowanego
  • 350 g serka mascarpone 
  • 3 łyżki stołowe brązowego rumu
  • 80 g cukru
  • 8 łyżek stołowych espresso
  • 2 łyżki stołowe likieru Kahlua  lub Galliano
  • 150 g biszkoptów 
  • 2 łyżki stołowe ciemnego kakao w proszku